skip to Main Content

Leading Maritime Capitals of the World 2017 lansert på Sea Asia i Singapore

Dette er tredje gang Menon rangerer de viktigste maritime byområdene i verden. Rapporten, som ble lansert på årets Sea Asia konferanse i Singapore, rangerer de 30 viktigste maritime byområdene i verden. Byene rangeres innen fire kategorier; shipping, finans og juss, teknologi og havn- og logistikktjenester. I tillegg foretas det en samlet vurdering av hvor attraktive og konkurransedyktige byområdene er. Som i 2015 er Singapore ansett som den ledende maritime byen i verden, etterfulgt av Hamburg og Oslo. Dette betyr ikke at den globale maktstrukturen i den maritime næringen har vært uforandret de to siste årene. Kina har økt sin innflytelse globalt, noe som vises gjennom at Shanghai rangeres som den fjerde viktigste maritime byen i verden – opp fra femteplass i 2015-rapporten. Samtidig opplever Hong Kong økt konkurranse fra andre maritime knutepunkt i regionen og faller fra fjerde til syvendeplass.

The Leading Maritime Capitals of the World rapporten har fått bred presseomtale, og har blant annet blitt omtalt på BBC og i en rekke ledene internasjonale publikasjoner. Rangeringen av byene i årets rapport baserer seg på om lag 50 indikatorer, der halvparten er objektive. De resterende indikatorene er subjektive, der spørreundersøkelser med mer enn 250 bransjeeksperter fra over 40 land utgjør grunnlaget. Rapporten gir dermed verdifull og bred innsikt i dagens globale maritime næring.

Oslo havner i år også på tredjeplass, mens Bergen for første gang er inkludert på listen over de 30-viktigste maritime sentre i verden og havner på 22.plass. Den norske maritime bransjen står dermed sterkt. Fremover forventer bransjeekspertene at Singapore fortsatt vil være den ledende maritime byen i verden fem år inn i fremtiden, mens det forventes at Shanghai vil klatre ytterlige og bli nest viktigst. I Europa ventes det skarp konkurranse mellom Hamburg, Oslo, Rotterdam og London.

Rapporten kan lastes ned her .

Dersom du har ytterligere spørsmål kontakt gjerne en av forfatteren til rapport; Erik Jakobsen, Christian Mellbye eller Tom Kleppestø.

Kontakt oss

MENON ECONOMICS


Telefon: +47 909 90 102
E-post: post@menon.no
Adresse: Sørkedalsveien 10 B, 0369 Oslo