skip to Main Content

Konkurransebegrensende avtaler i arbeidsforhold

På oppdrag fra Arbeids- og inkluderingsdepartementet har Menon Economics, i samarbeid med Advokatfirmaet Hjort og analyseselskapet Opinion, gjennomført en kartlegging av omfanget av konkurransebegrensende avtaler i norsk arbeidsliv. Kartleggingen skal brukes for å vurdere hvordan omfang og praksis knyttet til bruk av konkurransebegrensende avtaler i arbeidslivet har utviklet seg etter en innstramming i regelverket i 2016.

Vår kartlegging viser at det er om lag like stor andel av norske bedrifter som benytter seg av konkurransebegrensende klausuler (22 prosent i 2023). Andelen av bedrifter som tilbyr kompensasjon har økt etter lovendringen, men det er fortsatt tredeler som oppgir at klausulene ikke gir rett til kompensasjon dersom de gjøres gjeldende. Det er også fortsatt en tredel som oppgir at klausulen ikke er tidsbegrenset eller har en lengre varighet enn det som er spesifisert i loven.

Advokatfirmaet Hjort har gjennomført en kartlegging av rettspraksis vedrørende konkurranseklausuler og kundeklausuler i perioden 2016-2022. Basert på søket finner Advokatfirmaet Hjort at antallet tvistesaker om konkurransebegrensende avtaler i arbeidsforhold har falt etter ikrafttredelsen av arbeidsmiljøloven kapittel 14 A. Arbeidstaker får videre medhold oftere enn før ikrafttredelsen av arbeidsmiljøloven kapittel 14 A. Det er også blitt flere tvister enn før om arbeidstakers krav på kompensasjon, noe som ikke er overraskende i lys av at krav på kompensasjon nå er et vilkår for i det hele tatt å kunne gjøre gjeldende en konkurranseklausul.

I praksis er det mulig at de lovstridige klausulene sjeldent blir gjort gjeldende etter sin ordlyd, og at disse derfor i begrenset grad fører til konflikter i arbeidslivet. At Advokatfirmaet Hjort i den juridiske kartlegging av rettspraksis finner en nedgang i antallet tvistesaker knyttet til konkurransebegrensende avtaler etter ikrafttredelsen av arbeidsmiljøloven kapittel 14 A, bidrar til å styrke denne hypotesen. Det som også styrker hypotesen er at det er en lav andel av selskap med konkurransebegrensede avtaler som gjør dem gjeldende, kun 15 prosent. Det er likevel uheldig at det er en bred forekomst av avtaler i norsk arbeidsliv som ikke vil kunne gjøres gjeldende. Og selv om klausulene ikke gjøres gjeldende, kan de påvirke arbeidstakers villighet til å søke seg til en ny jobb, og dermed bidra til redusert mobilitet og fleksibilitet i arbeidsmarkedet.

Her kan du laste ned hele rapporten.  Du kan også lese omtale av rapporten på regjeringens hjemmeside.

Rapporten er en oppdatering av en studie gjennomført i 2016, les mer om denne her.

Kontakt oss

MENON ECONOMICS


Telefon: +47 909 90 102
E-post: post@menon.no
Adresse: Sørkedalsveien 10 B, 0369 Oslo