skip to Main Content

Innovasjonsdrevet grønn omstilling

På oppdrag for Vestfold og Telemark fylkeskommune har Menon Economics utarbeidet et kunnskapsgrunnlag med fokus på de økonomiske ringvirkningene knyttet til realiseringen av Norcems karbonfangstanlegg i Brevik samt på de regionale næringsgevinster som kan følge i kjølvannet av regjeringens Langskipprosjekt. Analysen tar utgangspunkt i fylkeskommunens målsetning om «økt aktivitet og konkurranseevne i den regionale industrien som gir grønn verdiskaping i relatert næringsliv og akademia i Vestfold og Telemark».

Våre analyser viser at ringvirkningene knyttet til utbyggingsfasen vil være betydelige, men at CCS-anlegget i driftsfasen vil ha en relativt begrenset sysselsettingseffekt. Videre finner vi et relativt beskjedent sysselsettingspotensial knyttet til utviklingen av en spesialisert leverandørnæring for karbonfangstanlegg i Vestfold og Telemark. Dette til tross for at enkeltaktører som klarer å etablere seg i verdikjeden kan  realisere betydelige bedriftsøkonomiske gevinster. Vi argumenterer videre for at Langskipprosjektet kan være en viktig katalysator for grønn omstilling i regionen, noe som kan legge til rette for katalytiske effekter på tvers av teknologi og industriell sektor. Det er vår vurdering at det næringsøkonomiske potensialet er betydelig større om man fokuserer på utviklingen av en bred teknologinøytral næringsklynge fremfor å fokusere på et teknologispesifikt leverandørsegment.

I prosjektet gjennomførte vi også en scenarioanalyse for regionens kraftintensive industri. Målet med analysen var å synliggjøre hvordan en tidlig omstilling og økt grønn konkurransekraft kan påvirke den økonomiske aktiviteten. Forskjellen mellom lav-vekst scenarioet (med sakte grønn omstilling blant de lokale bedriftene) og høy-vekst scenarioet (med utstrakt bruk av CCS og andre grønne teknologier) er 8,5 milliarder kroner i årlig verdiskaping i 2035. Dette tilsvarer over 4 000 arbeidsplasser. Sammenlignet med dagens nivå  gir høyscenarioet en vekst på 6,5 milliarder i verdiskaping og 1 500 arbeidsplasser. Uavhengig av hvor store effektene knyttet til en regional leverandørnæring blir, kan med andre ord de avledede effektene i industrien bli betydelige.

For å realisere det næringsøkonomiske potensialet som foreligger peker vi på fem konkrete tiltak. Spesielt argumenterer vi for at fylkeskommunen bør opprette en  samhandlingsarena, med regelmessige møtepunkt, for å styrke kobling mellom regionens ledende industriaktører, eksisterende og potensielle utstyrsleverandører, FoU-miljøer, samt fylkeskommunen selv. Vi peker på at dette vil bidra til å styrke den industrielle klyngen gjennom å videreutvikle den regionale kompetansen knyttet til utvikling av grønne løsninger for industrielle prosesser med utgangspunkt i de konkrete omstillingsbehovene som finnes hos globale og krevende industriaktører i det regionale hjemmemarkedet. Løpende dialog mellom industriaktører, mulige utstyrs­leverandører, FOU-miljøer samt fylkeskommunen selv, kan videre sikre at man imøtekommer eksisterende og fremtidige barrierer som kan oppstå på veien mot lavutslippssamfunnet. For de øvrige anbefalingene viser vi til rapporten.

Her kan du laste ned rapporten.

 

Kontakt oss

MENON ECONOMICS


Telefon: +47 909 90 102
E-post: post@menon.no
Adresse: Sørkedalsveien 10 B, 0369 Oslo