skip to Main Content

Følgeevaluering av Det store brannløftet 2021 – Sluttrappport

«Det store brannløftet» er en gave fra Gjensidigestiftelsen til det norske samfunn. Gjennom en rekke ulike tiltak har Gjensidigestiftelsen bidratt med 350 millioner kroner med en målsetning om å trygge hverdagen for det norske folk gjennom økt beredskap mot brann og andre ulykker.
Menon har over en fireårsperiode, fra 2018 til 2021, følgeevaluert til sammen seks ulike tiltak i Det store brannløftet: fremskutt enhet, mannskapsbil, standardisering av innkjøpsrutiner, vanndykkerbil, kurs og utstyr til overflateredning og tilskudd til samarbeid om risikoutsatte grupper mellom brannvesen og helseetat.

Overordnet finner vi at effektene av Det store brannløftet er svært positive, og at effektene er stabile over tid. Tiltakene har gitt klare nyttegevinster for de som har mottatt gavene, og gevinstene ville i stor grad ikke vært realisert uten tildelingen fra Det store brannløftet. Hevet beredskap, redusert responstid i utrykningen og bedre forebyggende arbeid er alle effekter som forventes å resultere i redusert ulykkesomfang, og redusert konsekvenser av ulykker dersom de først inntreffer. På kort sikt har Brannløftet bidratt til en tydelig materiell heving, og gjennom synlighet i media har man gitt økt trygghet i befolkningen, og fått økt fokus på beredskap, ressursbehovet og innsatsen til det norske brannvesenet. Tiltakene har også hatt en umiddelbar virkning ved å øke kvaliteten og effektiviteten i redningsarbeidet, eksempelvis knyttet til moderne mannskapsbiler.

På lang sikt forventes også Brannløftet å påvirke hvordan brannvesenet organiserer redningsarbeid sitt. Brannløftet har bidratt til en systematisk kompetanseheving innenfor eksempelvis overflateredning og til å etablere rutiner for tverretatlig samarbeid, som på sikt reduserer sannsynligheten for ulykker. Tiltakene har også bidratt til økt samarbeid på tvers av brannvesen. Læringseffektene det enkelte brannvesen tar med seg fra sin gave vil da kunne komme andre brannvesen til gode.

Sluttrapporten fra Menon kan du laste ned her.

 

Kontakt oss

MENON ECONOMICS


Telefon: +47 909 90 102
E-post: post@menon.no
Adresse: Sørkedalsveien 10 B, 0369 Oslo