skip to Main Content

Institusjonstilbudet i barnevernet

Barne- og familiedepartementet (BFD) har hatt behov for en ekstern utredning av det statlige barnevernets system for styring, ledelse, kontroll og oppfølging av institusjonstilbudet, både det som er statlig eid og det som er privat eid. Et sentralt mål med utredningen er å styrke kunnskapen om rammevilkårene for aktører i institusjonsbarnevernet, og hvordan disse rammevilkårene eventuelt bør endres for å støtte opp om målet om et velfungerende og effektivt barnevern. Et uttrykt mål med denne utredningen er å peke på mulige endringer og tiltak som kan gjennomføres for å oppnå et bedre og mer effektivt tilbud til barn og unge på institusjonsområdet.

I denne utredningen har vi hatt som mål å identifisere sider ved institusjonsbarnevernet som må anses som utfordrende. Med dette mener vi at én eller flere aktører, herunder barna selv, opplever at man på disse områdene har behov for å foreta forbedringer slik at kvaliteten på tjenestene blir bedre. Ettersom barneverns­institusjonene samspiller med mange andre aktører, herunder kommunalt barnevern, Bufetat, Fylkesmannen med flere, vil nødvendigvis utfordringene berøre grenseflater og samspill mellom disse aktørene.

 Vi har identifisert ni områder som oppleves som særlig problemfylte. På disse områdene gis det gjennom intervjuer, tidligere analyser og tilsyn, og gjennom surveyundersøkelsen, bred tilslutning til at det er behov for forbedringer. De fleste av disse problemområdene berøres også av kompleksiteten knyttet til styring, ansvarsfordeling og oppfølging i institusjonsbarnevernet. Tilbakemeldinger fra aktørene selv trekker dog i retning av at de bare i begrenset grad opplever at styringskompleksiteten er et stort hinder for kvalitet og effektivitet. Våre analyser trekker derimot i retning av at dagens kompleksitet skaper uklare ansvarslinjer, kompetanseutfordringer og uheldige variasjoner i kvalitet på tilbudet. Ikke minst oppstår det problemer knyttet til oppfølging av barn og unge over tid. Dette er viktig fordi en helhetlig og individuelt tilpasset plan for barnet er avgjørende for å nå målet om en «god reise» i møte med barnevernets tjenester. Vi mener at det finnes et stort potensial for systemisk forenkling, og vi skisserer i denne rapporten hva vi mener kunne gjøres på dette området.

Last ned rapporten her.

Kontakt oss

MENON ECONOMICS


Telefon: +47 909 90 102
E-post: post@menon.no
Adresse: Sørkedalsveien 10 B, 0369 Oslo